U organizaciji Sportske organizacije “Energija života” protekli vikend održano je takmičenje u parakonjaništvu. U okviru ovog takmičenja, u subotu 29.9.2018. održano je “Prvenstvo Republike Srpske u parakonjaništvu”, a u nedelju, 30.9.2018. “Balkansko takmičenje u parakonjaništvu”. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 12 lica sa poteškoćama u razvoju invaliditetom iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi takmičari su prethodno prošli program terapije i aktivnosti uz pomoć konja te tako stekli sposobnost da jašu. Na pomenutom takmičenju nadmetali su se u tri kategorije.

 

Na Prvenstvu Republike Srpske u parakonjaništvu u kategoriji C:

1.      mjesto Nada Maleš, SO”Energija života”, Banja Luka

2.      mjesto Aleksa Šukalo, SO”Energija života”, Banja Luka

U kategoriji B:

1.      mjesto Vasilija Živković, SO”Energija života”, Banja Luka

2.      mjesto Marko Jorganović, SO”Energija života”, Banja Luka

U kategoriji A:

1.      mjesto Marko Nikolić, SO”Energija života”, Banja Luka

2.      mjesto Aleksa Višnjić, SO”Energija života”, Banja Luka

 

Na Balkanskom takmičenju u parakonjaništvu u A kategoriji:

1.      mjesto Marko Jorganović, SO”Energija života”, Banja Luka

2.      mjesto Marko Nikolić, SO”Energija života”, Banja Luka

3.      Matej Milaković, UG”Kas”, Sisak

U B kategoriji :

1.      mjesto Vidan Ristić, KK”Potkovica”, Beograd

2.      mjesto Ajna Šabotić, KK”Basquil”, Sarajevo,

3.      mjesto Ognjen Anufriev, KK”Pokovica”, Beograd,

4.      mjesto Vasilija Živković, SO”Energija života”, Banja Luka

5.      mjesto Luka Ivezić, KK”Potkovica”, Beograd

U C kategoriji:

1.      mjesto Anđela Pralas, KK”Stina”, Grude

2.      mjesto Aleksa Šukalo, SO ”Energija života”, Banja Luka

3.      mjesto Nada Maleš, KK”Potkovica”, Beograd

 

“Ovo takmičenje je veoma značajno za razvoj parakonjaništva u Republici Srpskoj ali u regionu. Naša organizacije je prošle godine prva u regionu počela sa organizacijom ovakve vrste takmičenja s ciljem pokretanja saradnje među organizacijama koje se bave terapijama uz pomoć konja, hipoterapijom jer su baš te organizacije mjesto gdje stasavaju takmičari za parakonjaništvo. Ove godine slično takmičenje se održalo i u Beogradu u okviru međunarodnih olimpijskih igara za lica sa invaliditetom, a mi se nadamo da će nas iduće godine slijediti još neka od država u regionu. Osnovni motiv za sve ovo jeste predstavljanje mogućnosti naših takmičara kao i izuzetno velika sreća i zadovoljstvo naših takmičara koji su veoma su ponosni na svoje sposobnosti, što i nas i njihove roditelje čini veoma srećnim. Ovom prilikom se želimo zahvaliti Triglav osiguranju kao generalnom sponzoru ovog takmičenja, Ministarstvu porodice, omladine i sporta koji su pokazali veliko razumijevanje i pružili nam podršku u organizaciji ovih takmičenja i ove godine”, rekla je Slavica Kecman, predsjednik organizacionog odbora i licencirani voditelj terapijskog jahanja.

Parakonjaništvo podrazumijeva dresurno jahanje za osobe sa invaliditetom te spada u konjičku disciplinu koja se godinama razvija ravnopravno sa ostalim disciplinama Međunarodne konjičke federacije (FEI). Za razliku od nekih drugih sportova, ova konjička disciplina može uključiti sportiste u najtežim stanjima i sa najtežim oštećenjima organizma, slijepe, gluve i one koje koriste invalidska kolica kako bi se mogli kretati.

 

Na web stranici SO ”Energija života” možete pregledati galeriju slika - LINK.